Budo Herne VZW is opgericht in de schoot van enerzijds Judo Herne en Shinshutsu Ju-Jutsu Herne.  Deze unieke samenwerking krijgt dit jaar nog meer glans. Judo Herne is opgericht in 1969 en biedt al gedurende 50 jaar Judo aan in Herne.  Een gouden jubileum dus voor de club.  De Ju-Jutsu afdeling werd 10 jaar geleden opgericht en heeft dus eveneens reden om te vieren.

We willen met die gelegenheid onze club uiteraard in de spotlights plaatsen.  Hoe kunnen we dat beter doen, dan terug te gaan naar onze roots ?  We organiseren daarom op zaterdag 14 september 2019 een Japanse familiedag in de sporthal “de Hernekouter”.  Tijdens deze dag voeren we jullie mee naar het traditionele Japan, het land van de rijzende zon.  

Dat reizen doen we met al onze zintuigen en we voorzien voor iedereen wat.  Het gaat van een workshop Sushi bereiden over initiatie Kleuterbudo, Taiko, Origami tot demonstraties Judo en Ju-Jutsu.  We zijn ook zeer verheugd een Pools demoteam Judo te mogen verwelkomen.  We sluiten onze Japanse Familiedag af met een optreden van de Taiko groep.

Op deze pagina kan je alle informatie vinden omtrent de workshops, demonstraties, trainingen of initiaties, ceremonies, exposities,…  

We verwelkomen je graag van 13u00 tot 19u00.

Inkom gratis.

Wens je meer info : info@budoherne.be

We werken bij de meeste activiteiten met een voorinschrijving. Op die manier kunnen we garanderen dat je workshop voor jou gereserveerd is. Lees daarom goed de uitgebreide informatie hieronder. Je kan de inschrijvingsformulieren vinden bij de informatie van elke workshop.

Opm: Annulatie van een reservering kan nooit een terugbetaling van het inschrijvingsgeld tot gevolg hebben. We danken u voor uw begrip.

Hiragana

Hiragana (平仮名, letterlijk ‘alledaagse kana‘, meestal geschreven als ひらがな) is een van de drie schrifttypen die samen het Japans schrift vormen. Het is een syllabisch schrift bestaande uit 46 basiskarakters, enkele geaccentueerde karakters en een aantal combinatiekarakters. Hiragana is vrij eenvoudig te leren. Alle Japanse woorden kunnen in hiragana worden geschreven en hiragana is het eerste schrift dat kinderen in Japan wordt geleerd

De workshops starten om 13u15 en worden doorlopend gehouden tot 18u00.  Elke sessie duurt ongeveer 20 minuten.

Kostprijs : 5 Euro

Max aantal deelnemers : 10 per sessie

Inschrijven voor deze workshop.


Origami

Origami is de Japanse kunst van het vouwen van papier (折り紙, Japans: ‘ori’, vouwen, en ‘kami’, papier). In origami wordt een beperkt aantal vouwen gebruikt, maar door de combinatie hiervan zijn complexe ontwerpen mogelijk. De kunst ontstond in China in de eerste of tweede eeuw, kort na de uitvinding van het papier. Daarvandaan is origami naar Japan overgewaaid, waar het de huidige, bekende vorm heeft gekregen.

Deze workshops starten om 13u30 en worden doorlopend gehouden tot 18u00.  Elke sessie duurt ongeveer 20 minuten. We starten om het half uur met een nieuwe sessie, afwisselend jeugd / volwassenen.

Kostprijs : 5 Euro

Max aantal deelnemers : 12 per sessie

Inschrijven voor deze workshop.


Vouwen voor vrede

We verwelkomen “Vouwen voor vrede !” op onze familiedag. Oorlog en geweld maken de afgelopen jaren opnieuw sterk opgang. Nog nooit waren er zoveel mensen op de vlucht. Roep mee op om hier iets aan te veranderen! ‘Mag het wat m€€r zijn?’, zo luidt de slogan van de Vlaamse Vredesweek. Er is immers nood aan meer middelen voor vrede, … veel meer zelfs. Vouw een kraanvogel, een symbool voor een voorspoedige en vredevolle wereld, en geef een krachtig signaal aan de nieuwe federale regering. Hoe meer kraanvogels, hoe krachtiger het signaal!

De actie is doorlopend van 13u tot 18u voorzien.


Shodo

Sho betekent ‘schrijven’ en de Japanse kalligrafie wordt ook wel shodô genoemd, hetgeen ‘de weg van het schrijven’ betekent. Het is ‘de manier om de Japanse karakters te schrijven’.

De workshop Shodo start om 17u00 en duurt 30 minuten.

Kostprijs : 10 Euro

Max aantal deelnemers : 15

Inschrijven voor deze workshop.


Sumi-e

Sumi-e of Japans inktschilderen is een spontane, meditatieve manier van schilderen die slechts enkele minuten duurt maar die van de schilder veel ervaring, concentratie en ontvankelijkheid vergt. Het gaat er immers om de essentie van de dingen te vatten. Sumi-e wordt wel eens de “kunst van het niet-gezegde” genoemd.

Er zijn ontelbare variaties in druk, richting en energie bij het sturen van het penseel. Legio zijn de variaties in inktsterkte (de grijswaarden). De sumi-e-schilder kan het penseel zodanig met verschillende inktsterkten vullen dat bij het schilderen in één penseeltrek een vloeiende overgang bekomen wordt van het meest intense zwart naar het lichtste grijs. Bij sumi-e wordt ernaar gestreefd met een minimum aan middelen, met een minimum aan materialen een maximum aan uitdrukkingskracht te bereiken.

De workshop Sumi-e start om 15u00 en duurt 60 minuten.

Kostprijs : 15 Euro

Max aantal deelnemers : 8

Inschrijven voor deze workshop.


Taiko

Taiko (太鼓) betekent letterlijk “grote drum” (太, tai: groot, breed; 鼓, ko: drum). Er zijn verschillende soorten taiko’s en zij vormen op zich een onderdeel van het Japans traditioneel theater, festivals en muziekgenres. Het bespelen van een taiko in ensembles, zoals men dat tegenwoordig kent, heet Kumi-Daiko (組太鼓; 組, kumi: groep) en betekent letterlijk: drummen in groep. Het bekendste voorbeeld is Kodo.

De sessie start om 14u00 en duurt 60 minuten.

Er worden 1 à 2 sessies georganiseerd, afhankelijk van het aantal inschrijvingen

Kostprijs : 15 Euro

Max aantal deelnemers : 34

Inschrijven voor deze workshop.


Sushi

(Hiragana: すし, Kanji: 寿司, 鮨) is een gerecht uit de Japanse keuken met een doorsnede van enkele centimeters. Het bestaat altijd uit (afgekoelde) gekookte rijst (鮨飯, sushi-meshi) en vaak ook uit zeewier en is met rijstazijn gezuurd. Dit wordt typisch gecombineerd met andere ingrediënten (ネタ, neta) zoals vis of zeevruchten, gebakken ei, groenten en soms tropische vruchten. De ingrediënten en presentatie van sushi kunnen sterk uiteenlopen, maar het ingrediënt dat alle sushi gemeenschappelijk hebben is rijst (ook bekend als shari (しゃり) of sumeshi (酢飯)).

De workshop Sushi start om 14u45 en duurt 45 minuten.

Kostprijs : 17,5  Euro

Max aantal deelnemers : 10

Inschrijven voor deze workshop.


Kiri-e

Kiri-e of Kirigami (betekent letterlijk ‘tekening snijden’) is de Japanse kunst van papier snijden.  Het wordt aangenomen dat deze kunst is ontwikkeld rond het jaar 610, nadat Tesuki Washi papier, dat in China is uitgevonden, door een Koreaanse monnik Doncho naar Japan is gebracht.

Deze sessie loopt van 13u15 tot 13u45.

Kostprijs : 10 Euro

Max aantal deelnemers : 15

Inschrijven voor deze workshop.


Zen meditatie en boeddhisme

Zen is een vorm van boeddhisme die sterk de nadruk legt op dhyana oftewel concentratie-meditatie. Hiermee wordt inzicht verkregen in de eigen ware aard om zo de weg te openen naar een bevrijde manier van leven.

Deze workshop is een kennismaking met boeddhisme en meditatie.  Er wordt uitleg gegeven over een aantal kernbegrippen en samen doen we  een meditatie oefening.

De workshop start om 16u15 en duurt 60 minuten.

Kostprijs : 10 Euro

Max aantal deelnemers : 20

Inschrijven voor de workshop.

Theeceremonie

De Japanse theeceremonie (茶道, chadō of sadō; “weg van de thee”), ook tja-no-joe of cha-no-yu (letterlijk: “warm water voor de thee”) genoemd, is een Japanse traditie waarin het drinken van thee is verheven tot een kunstvorm.

Een theeceremonie bestaat uit een serie vooraf bepaalde handelingen die na elkaar worden verricht, om optimaal te kunnen genieten van de thee en het in stand houden van verscheidene tradities die Japan rijk is. De ceremonie is zo geconcentreerd en serieus van aard, dat het een deel is geworden van het belijden van het boeddhisme, met name de Zen-stroming binnen deze godsdienst.

Er worden 1 à 2 theeceremonies georganiseerd, afhankelijk van het aantal inschrijvingen.

De eerste ceremonie start om 15u00.

De tweede wordt pas georganiseerd wanneer de eerste sessie is volgeboekt.  De tweede ceremonie start dan eventueel om 17u30.  Elke ceremonie duurt 60 minuten.

Kostprijs : 20 Euro

Max aantal deelnemers : 20

Inschrijven voor de theeceremonie.

Furoshiki (風呂敷) is de traditionele Japanse wijze om kledij op te vouwen of zaken in te pakken.  Dit werd voor meerdere situaties gebruikt, zoals het gescheiden houden van kledij in publieke baden, transport, geschenken,…
Shigemi geeft een demonstratie en uitleg over het materiaal en vouwtechnieken.

De demonstratie start om 14u00, duurtijd bedraagt ongeveer 30 minuten.


Kimono
Een kimono (Japans: 着物, letterlijk: hetgeen iemand draagt) is een traditioneel Japans kledingstuk. Het is een losse mantel of japon met wijde mouwen die met een ceintuur wordt dichtgebonden. Er zijn strikte gebruiken en aanwijzingen voor het dragen en het aantrekken van de kimono. Kimono’s worden gedragen bij officiële gelegenheden, zoals bruiloften en de traditionele theeceremonie.

Shigemi geeft uitleg en een demonstratie van het aantrekken van de kimono.

De demonstratie start om 16u00, duurtijd bedraagt 45 minuten.


 Judo terminologie

Judo vindt zijn oorsprong in Japan en het spreekt voor zich dat er veel Japanse termen gebruikt worden.  Tijdens deze sessie worden vele termen toegelicht zodat je als leek ze makkelijker kan begrijpen.

Ook ervaren judoka’s kunnen hier nog veel nieuwe kennis opsteken.

Deze sessie start om 18u00 en neemt ongeveer 45 minuten in beslag.


Judo Kata

Als je Judo kent van televisie en onze judoka’s die op internationaal niveau regelmatig medailles wegkapen, dan ken je vooral de wedstrijdvorm die uit de Randori is voortgevloeid.

Naast Randori (oefengevecht) kent Judo ook stijloefeningen. Deze stijloefeningen zijn in verschillende Kata opgenomen.  Een Kata bestaat uit een reeks van technieken die volgens een strikt opglegde wijze moeten uitgevoerd worden.  Het bestuderen van de Kata, brengt de judoka zijn of haar focus terug op de essentie van de techniek.

Deze Kata demonstratie start om 18u00.


Pools demonstratieteam Judo

We zijn verheugd dat we een demonstratieteam van Polen hebben kunnen strikken om op onze Japanse familiedag langs te komen.  Zij zijn gespecialiseerd is ‘Slow motion Judo’.

Deze judoka’s demonstreren worpen van het Judo in een vertraagde uitvoering.  Dit is een huzarenstukje van lenigheid en kracht.  De moeite waard om ‘live’ mee te maken.

Deze demo start om 16u45 op de grote mat.


Sumi-e demonstratie

Sho betekent ‘schrijven’ en de Japanse kalligrafie wordt ook wel shodô genoemd, hetgeen ‘de weg van het schrijven’ betekent.

Het is ‘de manier om de Japanse karakters te schrijven’. Sumi-e : Schilderen in gewassen inkt is een Oost-Aziatische schildertechniek van Chinese oorsprong.

Sol geeft uitleg en een demonstratie van Shodo en Sumi-e.

Deze demonstratie start om 13u15 en duurt 30 minuten.


Ju-Jutsu / zelfverdediging

Onze clubleden geven een demonstratie Ju-Jutsu en zelfverdediging. Van jong tot oud laat zien wat ze in hun mars hebben.
Naarmate men langer traint, worden de aangeleerde technieken complexer.  Ju-Jutsu is naast een vorm voor zelfverdediging eveneens een kunst die je helpt jezelf te ontplooien.

Deze demonstratie start om 13u15 en duurt 45 minuten.


Bonsai

Bonsai(盆栽; ‘plant in pot’)[a] is de traditionele Japanse kunstvorm die gericht is op het kweken van miniatuur bomen in potten. Een houtige plant wordt tijdens de groei zodanig gemanipuleerd dat het een miniatuurboom blijft die in eenvoudige lijnen de wezenlijke kenmerken vertoont van een volgroeid natuurlijk exemplaar. De meer dan duizend jaar oude bonsaitraditie is gestoeld op de Chinese kunstvorm penzai. De karakters waarmee het Chinese woord ‘penzai’ wordt geschreven, worden in het Japans uitgesproken als ‘bonsai’.

De demonstratie en expositie is doorlopend.

We hebben ook aan de sportievelingen onder jullie gedacht en organiseren een aantal initiaties en trainingen. Deze zullen allen doorgaan op de grote mat (tatami).


Initiatie Kleuterbudo
De kleinsten onder jullie kunnen zich uitleven op een initiatie kleuterbudo. Onze club start vanaf september met kleuterbudo voor 4 tot 6 jarigen.

In kleuterbudo draait het nog niet zozeer om Judo of Ju-Jutsu.  De keuze van sport kan later gebeuren en is niet beperkt tot één van beide. Kleuterbudo is een ideale start voor uw kind voor een leven lang sporten, welke sport dat ook moge zijn.  Elk moment draait in de eerste plaats om “plezier maken en bewegen”.

Door middel van spelvormen worden de kinderen aangemoedigd om te bewegen en daarbij zoveel mogelijk plezier te beleven.  Door de oefeningen worden ze meer bewust van zichzelf.  Ze ontwikkelen hun motoriek en leren zich te bewegen in richting en ruimte. We oefenen steeds in groep waardoor het groepsgevoel en samenspelen worden gestimuleerd.  Ze leren afspraken (spelregels) te maken en zich daar aan te houden.

De initiatie staat voor iedereen open en start om 14u00.  Het einde wordt verwacht om 14u30.  Eenvoudig sportieve kledij volstaat.

Kostprijs : gratis

Max aantal deelnemers : 20

Inschrijven voor de initiatie.


Training met top Judoka Ilse Heylen

We mogen Ilse met recht en reden een topjudoka noemen.  Ilse heeft in haar sportieve carrière aan 3 Olympische spelen deelgenomen, waarop ze 1 bronzen medaille heeft gewonnen. Ze heeft verschillende nationale en internationale titels behaald.  Wist je dat Ilse is Belgisch recordhoudster is wat betreft het aantal behaalde medailles op internationale wedstrijden ?

Ilse zal tijdens onze Japanse familiedag 2 trainingen verzorgen. Deze trainingen gaan door op de grote mat.:

Judoka’s tot en met 12 jaarJudoka’s vanaf 13 jaar
van 16u00 tot 16u45van 17u00 tot 18u00
deelnameprijs 5 eurodeelnameprijs 5 euro

Vooraf inschrijven is noodzakelijk.

Dat kan je via deze link : Inschrijven U13

Vooraf inschrijven is noodzakelijk.

Dat kan je via deze link : Inschrijven 13+

Saké

An Vanbockrijck biedt verscheidene soorten saké te koop aan op haar stand.  Je kan er alvast eens proeven van deze traditionele Japanse drank.  An zal graag je wat meer uitleg verschaffen over saké.

De stand is doorlopend open.


Hashi

Hashi ken je reeds van de workshop Origami. Ze zijn ook aanwezig met een heuse Japanse winkel waar verschillende producten te koop worden aangeboden.

De winkel is doorlopend open.


Budo House

Budo House is een specialist in uitrusting van de Japanse traditionele krijgskunsten en nog veel meer.  Alle vechtsporten kunnen bij hen terecht voor alle topmerken van uitrusting, accessoires, trainingsmateriaal en noem maar op.

De stand is doorlopend open.